Omgeving

Het Esdonks Kapelleke ligt in het gehucht Esdonk, vlakbij Gemert. De kapel ligt aan vele fietsroutes en in de omgeving is er veel te beleven.

Over Esdonk

Het gehucht wordt al genoemd in 1366 als er een hoeve wordt gekocht door de Duitse orde. De naam Esdonk kan worden herleid tot de esp, een boomsoort en donk, een hoger gelegen terrein. Esdonk kende in de middeleeuwen een visserij kende en het werd dan ook omsloten door het riviertje de Aa en de landweer in het noorden. Esdonk moet in het verleden als een relatief droger en hoger gelegen terrein dan ook een goede vestigingsplaats zijn geweest. esdonksfeer8

Peelrandbreuk

Esdonk ligt aan de rand van de Peel. De Peel is natte grond, in de vorige eeuw is het landschap ontgonnen. De scheiding tussen de hoge gronden van de Peel en de lage zandgronden wordt veroorzaakt door de Peelrandbreuk. De Peelgronden zijn nat en drassig. Op diverse plekken in het landschap zijn de invloeden van de Peelrandbreuk zichtbaar in het landschap. Bijvoorbeeld ENC de Perekker en Boekel of de Stippelberg in Bakel.

Fietsroutes:

Buurtschappenroute Boekel & Venhorst
Monumentenroute Boekel & Venhorst
Ontginningsroute Boekel & Venhorst
Fietsen in Gemert-Bakel

In de buurt:

Aardbeienhof
Boerenbondsmuseum
Koksehoeve
Kasteel Gemert
– De Coxse boerderij groepsaccomodatie
– Leekzicht sport & spelboerderij
– Museum de Kluis Huize Padua
– De Perekker natuurcentrum Boekel
– De Specht natuurscentrum Handel
– VELT tuin Gemert

 

 

 

 

Agenda
Locatie
Esdonk 15 5421 PX GEMERT